Jak jsme si debužírovali v Thajsku

Thajská kuchyně patří, aspoň podle nás, mezi ty nejlepší na světě. Tolik kombinací, barev, chutí a vůní! K tomu všemu spousta čerstvé zeleniny, klíčků, vynikající seafood a dezerty z tropického ovoce. Navíc, co kuchař, to unikát. Nikdy neochutnáte dvakrát ty stejné pad thai nebo to samé kari. Na čem jsme ujížděli nejvíc?

Pad thai
Výhoda pad thai je, že si je objednáte i tam, kde dostanete meníčko jen v thajštině. Pad thai dělají v Thajsku snad všude, ale nikdy nechutnají stejně. My jsme si oblíbili hlavně ty s krevetama nebo kuřecím a hlavně – se spoustou arašídů a čerstvých klíčků!

img_0574.jpg
První pad thai
img_0968-2.jpg
Co kuchař, to jiné pad thai, tentokrát s kuřecím.

Široké rýžové nudle
Tak po nich bych se mohla utlouct, chutnají snad ještě líp než jejich slavnější konkurent výše. Nejlíp chutnají ty s pořádnou hromadou zeleniny, ochucené kapkou sójovky a pokapané čerstvou limetkou a posypané jen troškou pálivého pepře. 

IMG_0592

Barevné kari a khao soi
Žluté, zelené nebo červené kari je v Thajsku naprosté must have. Ale jedna rada do života – pokud nechcete rudnout a slzet ještě další hodinu, řekněte si o nepálivou verzi. Na severu země pak dělají zvláští variantu – khao soi. V podstatě se jedná o řidší kari polévu se žlutými nudlemi, do které hodí kuřecí stehno. 🙂 Chutná skvěle!

IMG_0271
Khao soi jsme prvně ochutnali ve hmongské vesnici

Tom Yum pro odvážné
Víte, jak jsem psala, ať si nezapomenete říct o “no spicy” verzi kari? Tak u Tom Yumky to úplně nejde. Pálivá je totiž vždycky. Ale za tu vynikající kombinaci chutí mořských plodů a ryb to prostě stojí. Rozhodně jedno z nejlepších jídel, které jsme v Thajsku ochutnali.

img_0290.jpg
Pálila jak čert, ale lepší jsme snad v životě nejedli.

Sladkej život
Když nás přepadla mlsná, stačilo se projít po ulici a zakotvit u jednoho ze stánků, kde přímo před námi vyrobili třeba skvělé palačinky (nejlepší byla kombinace banánu nebo manga a čokolády) a zmrzlinu (po domácí z kokosového mléka a s arašídy jsme se olizovali až za ušima). Největší bomba (a ne ta kalorická!) byla ale mango sticky rice. Čerstvé mango se sladkou rýží uvařenou v kokosovém mléce jsme ochutnali na night marketu v Pai a totálně jsme se do něj zamilovali.

Právě utržené
V Thajsku jsme chytili akorát sezónu manga a avokáda, ale kromě těchle top tropických plodů jsme si dopřávali i různé další druhy ovoce, ať už v salátu nebo rozmixované do shaku. Že dozrávají na sluníčku a jsou čerstvé, bylo znát na první pohled – takhle šťavnaté a svěží bohužel u nás k dostání nejsou…

IMG_0886 2
Tak jakej shake si dáme dneska? 🙂 Stánek s čerstvým ovocem, Pai.

Trhy se vším, na co si jen vzpomenete
Jednou z našich nejoblíbenějších činností v Thajsku bylo šmejdění po trzích, focení jídla a zkoumání potravin, které u nás seženete tak možná v Sapě. Právě na trzích se dalo i výborně a nejlevněji najíst a ochutnat různé místní specialitky. Hmyz jsme sice vynechali (i když Péťa chtěl), i tak to ale byl úplnej ráj pro gurmány.

 

Categories: Thajsko

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s